Going commando

Är det någon som vet vad som hänt med den klassiska lördagsunderhållningen i TV-tablåerna? Förr i tiden, när man var för liten för att dricka alkohol, var det ingen ovanlighet att man ibland spenderade lördagskvällen hemma framför tjock-TV:n. Nuförtiden händer det inte lika ofta – om man inte är en arbetslös journalist utan cashflow.

Sedan den tiden, då man utan problem sänkte en 1,5-liters Coca Cola under en schysst TV-kväll, så har tablån ändrat skepnad kraftigt. Lördagarna när man var liten innebar en riktig storfilm på TV4. Det var superdyra filmer som the Matrix, superstora filmer som Gladiator eller supercoola filmer som Snatch. Ibland gjorde dem dock enorma bottennapp och visade riktiga barnfilmer som Sagan om Ringen och Star Wars.

Ikväll visade TV4 Natt på Museet 2. Det är visserligen snäppet över Sagan om Ringen och Star Wars, men ingen av dem är ju värdig en person över 17:s tid och engagemang.

I SVT kunde man på den gamla “Coca Cola-tiden” se riktiga kvalitetsrullar som Vem är Forrester? och the Talented mr Ripley. Riktigt dem pengarna finns inte idag på SVT utan man får nöja sig med halvdana försök som The Invention of Lying.

TV3 och Kanal5 inriktade sig mest på Adam Sandler, Scream och American Pie, exakt samma sak som nu med andra ord.

Det här betyder att de kvällar man som 25-åring spenderar hemma med en nypa ångest över att man inte är ute och bedövar, berövar och bevarar sina sinnen så får man ytterliggare en näve ångest samma sekund som Beck: Kartellen, Mumien eller Waterboy startar runt niokvisten på kvällen.

Ännu bättre var det om man går tillbaka till mitten av 90-talet, kanske tidigare. Då var fredagskvällar det enda man levde för. Det, hockeybilder och lördagsgodis. För på fredagskvällar kl 19.00 var det Disneydags. Tecknat på en fredagskväll! Luftens Hjältar, Duck Tales och Räddningspatrullen. Det var himmelriket. Efter middagen brukade jag och min syster duscha eller bada (inte samtidigt) och sen var det bara att dra på sig Spindelmannenpyjamasen, lägga sig i soffan med en skål chips i barnstorlek och titta på pratande djur som alltid gick commando.

Idag måste man titta på kvalitetsprogram som Postkodmiljonären och Wipeout om man har oturen att ligga hemma i Spindelmannenpyjamasen en fredag, och det är ju en ganska markant kvalitetsskillnad på dessa och Disneydags om vi säger så. Enda fördelen är väl att om man är ensam hemma kan man ju själv köra Ankeborg-stilen, och inte dem i rutan.

Comments
4 Responses to “Going commando”
  1. Linda says:

    Men nu på fredag går faktiskt Snatch på svt1 och på lördag visar svt2 Antichrist. Kanske läge ett vara hemma denna helgen med? =)

  2. Linda says:

    AW? Börjar du bli gammal, jobbigt! Och jag som inte ens orkade tänka på att dricka nå sprit idag, betyder det att jag också börjar bli det då.. usch

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: